Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24

...
Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24
Коментари Харесай

Почти половината от младежите в България нямат базови умения за средно образование, сочи доклад на УНИЦЕФ

Почти  три четвърти от младежите  на възраст сред 15 и 24 години в 92 страни, за които има налични данни, не съумяват да придобият уменията, нужни за работа. Това сочат данни от нов отчет, оповестен на 13 юли от Комисията по образование и УНИЦЕФ и подсилен от световната инициатива „ Generation Unlimited “.

Докладът, озаглавен: „ Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развиването на умения? “ включва разбори на развиването на уменията в ранна детска възраст, както и измежду децата в начална учебна възраст и младежите. Данните акцентират ниски равнища на умения измежду децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да имат уменията, нужни за пълноценното им развиване и във връзка с бъдещите благоприятни условия за претовареност, заслужен труд и предприемачество, е най-малка при младежите в страните с ниски приходи.

" Вдъхновеното и квалифицирано потомство от деца и младежи е от решаващо значение за просперитета, напредъка и триумфа на обществата и стопанските системи. Въпреки това множеството деца и младежи по света са били провалени от своите просветителни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна композиция за непроизводителност ", съобщи Робърт Дженкинс, началник отдел „ Образование “ в  УНИЦЕФ.

В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст сред 15 и 24 година или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им нужни за приблизително обучение. Това демонстрират данни на интернационалното оценяване PISA* и TIMSS и калкулации за децата, които не се образоват. А 44,5 от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят цифрови умения.

 

Под „ цифрови умения “ се схваща умеенето да схващат и употребяват технологиите и се мери посредством дял на младежи, които могат да извършват съществени действия на компютър, да вземем за пример: прекопирване или пренасяне на файл или директория, функционалности за прекопирване и слагане за повтаряне или пренасяне на информация в документ, изпращане на и-мейли с атачмънти и трансфер на файлове сред устройства

Базовата просветеност и математическата грамотност; меките умения, в това число уменията за живот и социално-емоционалните умения; цифровите умения, които разрешават на хората да употребяват и схващат технологиите; характерните за специалността умения, които подкрепят прехода към заетост; и предприемаческите умения са от значително значение за просперитета на децата.

Тези умения са от решаващо значение и за развиването на обществата и стопанските системи.

Поради огромния брой младежи, които не посещават учебно заведение и ниското равнище на придобиване на базисни умения, страните по света са изправени пред рецесия, като по-голямата част от младежите не са готови да станат част от днешната работна мощ - се отбелязва още в отчета.

По данни на Евростат (2021) 14 % от младежите в България са отвън системите на претовареност, обучение или образование. А 120 000 деца в учебна възраст са в риск от отпадане от просветителната система – демонстрира изследване на МОН от 2021 година

„ УНИЦЕФ ще поддържа Министерство на образованието и науката през идващите 5 години тъй че да покачат достъпа до по-качествено обучение и ранно учене за всяко дете и да вкарат по-успешни механизми за попречване на отпадането от учебно заведение. Фокусът на работата в новата ни стратегия ще бъде върху планове и начинания, посредством които младежите, в това число най-уязвимите, да развият нужните им умения за бъдещето, които да им разрешат да се включват в публичния и икономическия живот. “ – съобщи Мария Янкова, програмен шеф „ Образование “ в УНИЦЕФ в България.

УНИЦЕФ и Комисията по обучение приканват държавните управления да обезпечат на всяко дете качествено обучение и да отстранен бариерите, които го излагат на риск от отпадане. Следва да се оценят равнището на познания и умения на децата и да се обезпечат съобразени с тях спомагателни часове, с цел да им оказват помощ да бъдат в час с нужните им познания и умения за живот и работа.

" За да дадем на младежите най-хубавия късмет да съумеят и да възстановят загубите в образованието, дължащи се на пандемията, би трябвало да ги подкрепим изцяло. Но не можем да възстановим това, което не измерваме. Трябва да знаем къде се намират децата и младежите в построяването на редица умения, от които се нуждаят, и да следим техния прогрес. Ето за какво Комисията по обучение, УНИЦЕФ и сътрудници работят за превъзмогване на пропуските в събирането на доказателства, в това число за стартирането на Световния часовник на уменията, който да помогне за следене на напредъка и повишение на осведомеността по отношение на придобиването на умения от младежите по света. Само по този начин ще можем да насочим незабавни дейности за подготовка на това потомство за разцвет в бъдеще ", съобщи изпълнителният шеф на Комисията по образованието Лисбет Стър.

Източник: УНИЦЕФ

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР